Dr. Alija Jerlagić, specijalist dječje stomatologije, kroz cijeli mjesec listopad ove godine, kao i prethodnih dvanaest godina,  educirao je djecu predškolskog uzrasta i prvašiće na području naše općine i županije o značaju oralnog zdravlja i higijene usne šupljine. Zahvaljujući ovom projektu veliki broj djece bez straha odlazi u zubnu ordinaciju i stječe pravilne zdravstvene i higijenske navike.

      Ovogodišnji ciklus predavanja, pored obuke i praktičnog uvježbavanja pravilnog pranja zuba, imao je i natjecateljski karakter. Naime, djeca su se natjecala u izradi likovnih radova o temi stomatologije. Od ukupno 143 pristigla rada, tri najbolja su nagrađena.

       Prvo mjesto osvojila je Nera Krešo Shao iz OŠ “Ivan Goran Kovačić”, drugo Ajna Džebo iz OŠ “Fra Lovro Karaula”, Područna škola Megdan, a treće Iva Vukoja iz OŠ “Ivan Goran Kovačić “. Također, dr. Jerlagić je dodijelio vlastitim rukama izrađen plakat najuspješnijem razrednom odjelu, a to je ove godine bio I:b iz OŠ “Ivan Goran Kovačić”

       Na pitanje što im se najviše svidjelo i što su naučili, prvašići su rekli:

Lana Manđeralo: Naučila sam da trebamo jesti manje slatkiša i grickalica, a više voća i povrća.

Josip Pavić: Najviše mi se svidjelo kada smo vježbali kako se pravilno drži četkica za zube i kada smo s doktorom prali model umjetnih zuba.

Laura Mihaljević: Da bismo imali lijepe i zdrave zube trebamo piti vodu i cijeđene sokove, a izbjegavati gazirana i umjetna pića.

          Nadamo se da ćemo i ubuduće surađivati s dr. Jerlagićem i da će projekt “Za zdravlje i lijep osmijeh” biti trajno inkorporiran u odgojno-obrazovni proces, jer je školsko doba vrijeme kada se stječu navike za cijeli život, a bez oralnog zdravlja nema potpunog zdravlja.

Za više fotografija posjetite fotogaleriju

Tatjana Terzić