Livno, 14.05.2019. – OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Livna ugostila je danas posljednji Lino višebojac u ovoj petoj sezoni u Bosni i Hercegovini u Gradskoj sportskoj dvorani „Dalibor Perković – Dali“ u Livnu. Preko 600 učenika nazočilo je vrhunskom natjecateljskom sportskom i navijačkom doživljaju koji su priredili natjecatelji, gosti sportaši, nastavnici, učenici, te ekipa iz Podravke i Sportskih novosti. Na smom početku učenike je pozdravio ravnatelj škole Goran Čeko, te ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić.

Učenik II.d razreda Matej Pavić bio je domaćin tijekom kulturno – zabavnog programa. Svoj zadatak shvatio je ozbiljno i odradio ga profesionalno. Najprije je najavio zbor učenika nižih razreda koji je otpjevao je skladbu „Put oko svijeta“ pod ravnanjem učiteljice Mirke Vrgoč. Učenici su nastavili razigrano i to plesom učenica III. razreda koje su izvele Jive Mexico, a pripremala ih je učiteljica Danijela Popović. Mladi pjesnik osnovac Danijal Ira Duran kazivao je svoju pjesmu „Četiri jablana“, a nakon njega učenice ritmičke sekcije četvrtih i petih razreda, koje je uvježbala učiteljica Andrea Šušnjar otplesale su koreografiju uz skladbu „Can’t stop the feeling“.

Učenici viših razreda pokazali su svoje literarno umijeće pišući literarni sastav na temu „Svijet po mom“, a najbolji sastav napisala je Tihana Crnković, učenica IX.a razreda.

Natjecatelje su tijekom Lino višebojca bodrili gosti sportaši: nogometaš Ivan Jolić, košarkašica Gabriela Visković i selektor futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivo Krezo. I kako to obično biva, i u Livnu je potpora navijača, odnosno cijele škole učinila da učenici škole – izazivači, Adriana Rimac i Mateo Krišto u trčanju budu bolji od sportaša Ivana Jolića i Gabrijele Visković.

Najbolje maske imali su učenici II.d razreda, najbolje transparente napravili su učenici I.a razreda, a naglasniji navijači bili su učenici VIII.b razreda.

Za sami kraj – dva pripetavanja. Isti zbroj bodova imali su Marko Barišić iz VI.d i Ivan Krezo iz VII.d – po 150, te Marija Batinić iz VI.d i Elda Čolić iz IX.d – po 130 bodova. Nakon finalnog pripetavanja, pobjedu su odnijeli Ivan Krezo i Marija Batinić.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH u suradnji sa Sportskim novostima, realizira se već više od desetljeća u Hrvatskoj, a od prije pet godina i u Bosni i Hercegovini.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već petu godinu se održava i u osnovnim školama diljem Bosne i Hercegovine. Tijekom pete sezone Lino višebojci održani su u Tuzli, Velikoj Kladuši, dva u Goraždu, dva u Mostaru, Sovićima kod Gruda i Livnu.

Marina Bogdanović
PRIME Communications